Digital Detox Walk

Digitaal ontgiften voor meer rust - Honderd kilometer hiken zonder devices. Handpicked Lab ging vier dagen op digital detox in de heuvels van Limburg. Dat leverde meteen zinnige verandering op. ‘Ik ben nu minder goed bereikbaar en reageer minder snel, in ruil voor meer rust.’ 

Zijn dagelijkse online dieet: 3 uur smartphone, 8 uur MacBook. Handpicked Lab’s creative director Sjoerd noemt zijn digitale gedrag enigszins zorgwekkend. ‘Ik ben vroeg wakker en mijn ochtenden beginnen vaak al meteen met de smartphone. Het eindeloos scrollen door newsfeeds maakt me leeg, en dan moet de dag nog starten.’ 

Sjoerds collega Samet, technical director bij Handpicked Labs, krabt zichzelf achter de oren. ‘Ik doe precies hetzelfde. Mijn telefoon is het eerste dat ik ’s-ochtends pak. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk de hele dag online.’

Het eindeloos scrollen door newsfeeds maakt me leeg, en dan moet de dag nog starten.

Murw van hun schermtijd besloten Sjoerd en Samet eerder dit jaar digitaal te detoxen. Niet alleen om te kijken hoe het bevalt om even prikkelarm te leven, ook om met weinig afleiding vooruit te blikken op 2022 en meer diepgang met elkaar te vinden. De detoxkuur werd de Dutch Mountain Trail, een vierdaagse hike door de heuvels van Limburg zonder devices. 

Sjoerd en Samet interviewen elkaar voor en ná hun detoxavontuur.  

Voor de detox

Samet: Sjoerd, waarom vind jij het belangrijk om dit te doen?

Sjoerd: ‘Om eens een keer echt tijd te hebben, het ‘echte leven’ te leiden. Tijd zonder afleiding van digitale tools. En daarmee tegelijkertijd te ervaren wat de impact is van deze tools op je dagelijks leven. Vooral van mijn smartphone.’ 

Samet:  ‘Ik wil vooral minder tijd online doorbrengen en minder afhankelijk zijn van social media. Ik zit (te) veel op TikTok. En ik ben benieuwd hoe het is om niet bereikbaar te zijn.’ 

Sjoerd: Wat valt je op aan mijn digitale gedrag?

Samet: ‘Je bent altijd online en met werk bezig. Of het nou tijdens je vakantie is, in de avonduren of diep in de nacht…’

Sjoerd: ‘Jij reageert altijd snel, Samet. Het lijkt wel alsof je altijd online ben. Ik heb het idee dat je veel op social zit.’

Samet: Wat bezorgt dat gedrag je? 

Sjoerd: ‘Het geeft me aan de ene kant inspiratie. Aan de andere kant levert het me een onrustig gevoel.’ 

Samet: ‘Dat heb ik ook. Het is een routine geworden die weinig energie oplevert en veel tijd kost.’

Sjoerd: Waar zie je het meest tegenop? 

Samet: ‘Het verminderde contact met het thuisfront.’

Sjoerd: ‘Het niet bereikbaar kunnen zijn. Ik sta altijd aan via Whatsapp, Slack, Instagram, Facebook, LinkedIn en e-mail.’ 

Na de detox

Sjoerd: Welke verrassende ontdekking deed je tijdens het detoxen?

Samet: ‘Dat Zuid-Limburg prachtig is en dat je meer aandacht voor elkaars verhaal hebt als je langere tijd offline bent. Het ontbreken van een klok was ook heel bevrijdend. Het valt trouwens ook op hoe vaak mensen op hun scherm zitten als je het zelf niet doet.’

Sjoerd: ‘Ik blijk prima vier dagen zonder smartphone te kunnen. En het navigeren op een ouderwetse kaart is leuk en goed te doen. Zonder Google Maps neem je veel meer op van je omgeving. Je kijkt beter en ziet meer.’ 

Samet: Wat bracht de digital detox je niet?

Sjoerd: ‘Een ‘verlicht’ gevoel.’

Samet: ‘Bij mij: rust in mijn benen…’

Sjoerd: Wat waren de momenten dat je je gezegend voelde zonder digital devices?

Samet: ‘De momenten dat we in stilte wandelden.’

Sjoerd: ‘Voor mij ook. Gewoon simpel genieten van de natuur.’

Samet: De hamvraag: wat doe je na de detox anders dan ervoor?

Sjoerd: ‘Facebook, Instagram en Slack heb ik gedeïnstalleerd. Ik kan ze dus alleen nog via een browser gebruiken. Daarnaast heb ik bijna alle meldingen uitgezet. Ook van Whatsapp. Ik ben nu minder goed bereikbaar en reageer minder snel, in ruil voor meer rust.’ 

Samet: ‘Ik heb TikTok, Facebook en Messenger van m’n telefoon gehaald. Meldingen van Whatsapp, Slack zijn uitgeschakeld. Ook heb ik badge iconen uitgeschakeld op mijn iPhone zodat ik ook niet zie of er nieuwe berichten of activiteiten zijn. Verder heb ik mijn schermtijd ingesteld voor Instagram en nieuws op 10 minuten per dag. Fitbit gaat tegenwoordig uit tijdens het slapen. Slack check ik nu op vaste momenten en durf ik uit te laten als ik me moet concentreren.’ 

Samet: Heisessie of detoxwandeling?

Sjoerd: ‘Door je af te sluiten kom je tot meer rust om stil te staan bij je plannen. Terug naar de essentie, dat heb ik echt nodig om tot nieuwe inzichten te komen. Wel hadden we door het wandelen nog best een stevige afleiding. Ik ben benieuwd hoe het zonder die afleiding zou zijn geweest. Misschien volgende keer een retraite…’ 

Samet: ‘Ik kies ook voor detoxen, al vind ik de term nog een beetje vaag. Je zou het kunnen associëren met mindfulness. Dat klinkt alleen zo trendy. Ik zie digital detoxen vooral als bewustwording van je digitale consumptie; je digital footprint. Voor iedereen is het goed daar bij stil te staan.’ 

[opties voor streamers/quotes]

Het eindeloos scrollen door newsfeeds maakt me leeg, en dan moet de dag nog starten.

Digital detoxen is vooral bewustwording van je digitale consumptie. [kader]

Wat is digital detoxen?

Bij het opstaan al scrollen door nieuwspagina’s. Je mail checken op het toilet. App-berichten beantwoorden tijdens een call. We laten ons makkelijk overspoelen door onze devices. Een manier om stil te staan bij je digitale consumptie en hier verandering in aan te brengen is een digital detox. Kost best wat moeite, maar je krijgt er meer rust voor terug. Tips nodig? Lees dit artikel uit de Correspondent