Terugblik: design thinking voor duurzame innovatie in de zorg

16 mei van 15:00 - 20:00 uur

Op donderdag 16 mei organiseerden we samen met Impact Stewards een bijeenkomst over de inzet van design thinking voor het versnellen van duurzame innovatie in de zorg. We kijken terug op een interactieve avond met een gevarieerd gezelschap van leiders uit uiteenlopende organisaties. Van ziekenhuizen tot ouderenzorgorganisaties en van farmacie tot zorgverzekeraars. Juist deze mix van perspectieven werd door de aanwezigen ervaren als leerzaam en inspirerend.

Design thinking in de zorg

De uitdagingen in de zorg zijn groot. Hoe houden we de zorg toegankelijk en betaalbaar? En hoe werken we aan verduurzaming? Hoe anticiperen we op de vergrijzende samenleving, waarin we met steeds minder mensen voor steeds meer mensen moeten gaan zorgen? Technologische innovaties kunnen uitkomst bieden, maar hoe zorg je ervoor dat dit daadwerkelijk tot waarde komt? Met de aanwezigen bogen wij ons over deze vragen en ontdekten we hoe design thinking hierbij kan helpen.

Dit stond er op het programma

De avond bestond uit een mix van leerervaringen uit de praktijk en een workshop. Bjorn Stolte trapte af namens Handpicked. Hij nam de deelnemers mee in de basis van design thinking en hoe je dit effectief kunt inzetten voor innovatie. Daniël Brouwer van Impact Stewards vertelde over de theorie en praktijk van waardegedreven zorg. Gastspreker Hans Nooteboom deelde zijn ervaringen over de ontwikkeling van het Philips HealthSuite Labs, waarin design thinking een grote rol speelde. Ten slotte nam Marlies de Gooijer van Handpicked agency Norday (voorheen IN10 en GRRR) de deelnemers mee in de lessen uit hun samenwerking met Thebe.

In deze case voor Thebe zie je hoe wij design thinking inzetten in de praktijk.