Het Handpicked Lab wint AI Song Contest 2023

Het Handpicked Lab wint AI Song Contest 2023 met het deelnemende team "Synthetic Beat Brigade" en het nummer "How Would You Touch Me?". Het ingezonden nummer gaat over de onbereikbare liefde tussen mens en machine en is tot stand gekomen in het Handpicked Lab, in samenwerking met Dennis Van Leeuwen (Kane) en Jurriaan Balhuizen (Postoffice). Samen met zangeres Zoë Lodewijks en producer Bram Kniest (Go back to the Zoo) vormde het nummer zich langzaam maar zeker tot een synthetische europop knaller die lekker zou klinken op de radio en óók geschikt zou zijn voor het Eurovision Songfestival.

Ai verywhere

In plaats van op ons instinct te vertrouwen zijn er tijdens het hele creatieproces voor elke stap verschillende AI-tools ingezet. Bijvoorbeeld bij het analyseren van bestaande winnende Eurovision songs, de conceptuele ideevorming, een open source GPT-2 model getraind op specifieke rijmschema's voor het schrijven van de lyrics, gegenereerde instrumenten en stemmen en verschillende mixing- en masteringtools.

Videoclip
Bij een goed nummer hoort natuurlijk een goede videoclip. Daarom werd getalenteerd choreografe Nicola Balhuizen Hepp (The Movers Amsterdam) ingeschakeld om input te maken voor een generatief beeld-naar-beeld model. Vervolgens werd de dansclip door het Handpicked Lab frame voor frame omgezet naar een bijpassend futuristisch beeld met behoud van de danscompositie. Hoewel de videoclip geen rol speelde in het oordeel van de vakjury, werd deze wel besproken tijdens de prijsuitreiking en werd de clip wederom geprezen.

Ai verywhere

Making of video

Met de totstandkoming van dit nummer laten we het creatieve potentieel van de co-creativiteit tussen mens en kunstmatige intelligentie in het songwritingproces zien en werpen we een blik op de toekomstige muziekindustrie.

Handpicked Lab

AI Songfestival finale